LOGO

انواع بلوک ساختمانی

انواع بلوک ساختمانی

بلوک سیمانی ، بلوک لیپر ، بلوک لیکا ، بلوک هبلکس ، بلوک سفالی و بلوک پرلکس از پرمصرف ترین مصالح ساختمانی انواع بلوک ساختمانی می باشد. بلوک ها در انواع و اندازه های مختلفی تولید شده و در ساخت آن ها از مواد های اولیه مختلف استفاده می شود که در این بین بلوکهای بتنی و سفالی بیشترین مصرف را در بین بلوک های دیگر دارند .

در تولید بلوک بتنی از ترکیبات سیمان ، آب ، ماسه و دیگر سنگدانه های موجود در طبیعت استفاده می شود .

بلوک سیمانی

بلوک سیمانی یکی از انواع بلوک استاندارد می باشند که در دو دسته باربر و غیرباربر تولید می گردند.

بلوک سیمانی

بلوکه سیمانی معمولی

در ساخت بلوکه سیمانی معمولی از شن و ماسه طبیعی رودخانه ها استفاده می گردد . نسبت جرم به حجم بلوکه سیمانی معمولی بعد از اجرای فرآیند خشک شدن حدود ۲۰۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب است . ساخت این نوع بلوکهای ساختمانی در شکل های مختلف و به دو صورت بلوک سیمانی دیواری و بلوک سیمانی سقفی صورت می پذیرد.

بلوک سیمانی سبک

بلوک سیمانی که چگالی آن ها کمتر از ۱۷۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب باشد، بلوک سبک یا بلوک پوکه ای می گویند . بلوک سیمانی سبک طبق چگالی ساخت در چهار دسته زیر رده بندی می شوند :

1- بلوک سیمانی سبک رده یک : چگالی این بلوک ها بعد از خشک شدن در حدود ۵۰۰ تا ۷۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب می باشد.

2- بلوک سیمانی سبک رده دو: چگالی این بلوکها پس از خشک شدن در حدود ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب می باشد.

3- بلوک سیمانی رده سه : چگالی این نوع بلوک ها بعد از خشک شدن در حدود ۱۰۰۰ تا ۱۷۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب می باشد.

4- بلوک سیمانی رده چهار : چگالی این نوع بلوک ها بعد از خشک شدن در حدود ۱۷۰۰ تا ۲۰۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب می باشد . این بلوک ها در دسته بلوک های نیمه سبک قرار می گیرند.

بلوک سیمانی

بلوک نیمه سبک

بلوک هایی که چگالی آن ها در محدوده  (۲۰۰۰-۱۷۰۰) کیلوگرم بر متر مکعب باشد بلوک نیمه سبک هستند.

مواد تشکیل دهنده بلوک سیمانی :

سیمان اصلی ترین بخش بلوک های ساختمانی است و سیمان مناسب برای ساخت بلوک سیمانی سبک باید ترکیبی از موارد زیر باشد :

1- سیمان پرتلند  2- سیمان پرتلند سرباره ای  3- سیمان پرتلند آهکی 4-سیمان بنایی 5- سیمان مرکب 6- سیمان پرتلند سفید

سبک دانه ها

جهت تولید بلوک سیمانی سبک ، سبک دانه هایی مثل پوکه معدنی ، رس منبسط شده یا مخلوطی از هر دو و یا هر نوع سبک دانه پایه معدنی یا سنگدانه ای با بلوک های تولید شده قابل استفاده است.

نکته : ترکیبی از سبک دانه های معدنی و آلی نیز در تولید بلوک های سیمانی سبک به کاربرده می شود. همچنین به کاربردن موادهای افزودنی مجاز مانند آهک ساختمانی ،پودر سنگ و افزودنی های شیمیایی برای رسیدن به ویژگی های کاربردی خاصبلوک سیمانی ،امکان پذیر است.

شکل بلوک

بلوک سیمانی سبک ساختمانی را می توانیم به شکل مکعب مستطیل یا سایر اشکال هندسی تولید نمائیم.  سطح نمای بلوک سیمانی سبک می تواند صاف بوده یا نقش دار باشد. برای ایجاد اتصالات بهتر، سطوح جانبی این بلوکها (سطوح غیر نما) می تواند دارای کام و زبانه باشد.

بلوک سیمانی یکی از پرمصرف ترین مصالح ساختمانی است . این محصولات سیمانی در ابعاد و اندازه های مختلف تولید شده و با عنایت به کاربردشان در تولید آن ها از مواد اولیه مختلفی استفاده می کنند.  در هر کشوری با توجه به شرایط اقلیمی و نوع زندگی از مصالح مختلفی استفاده می شود و در کشور ایران به علت جو حاکم در بین سازندگان  ، بلوک سیمانی سبک مصرف بسیاری دارد.

مواد اولیه ی بلوک سیمانی معمولا از مصالح زیر انتخاب شده است

  • سیمان پرتلند
  • مصالح سنگی (مخلوطی از شن و ماسه)
  • آب

مواد تشکیل دهنده این مصالح باید بر اساس میزان تعیین شده برای مقاومت مورد نظر، با دقت بالایی بر حسب وزن و حجم،  پیمانه شده و مورد استفاده قرار گیرد.  پس از اندازه گیری دقیق، مواد اولیه باهم ترکیب و سپس قالب گیری می شوند. در آخرین مرحله نیز عمل آوری و محافظت از بتن در مقابل شرایط نامطلوب محیطی مثل سرما ، گرما و تابش نور خورشید و آفتاب ، بارندگی و یخبندان انجام شده سپس محصول نهایی بارگیری و تحویل مصرف کننده می گردد.

بلوک سیمانی از نظر ظاهری به گونه های زیر تقسیم می شوند:

  • توخالی باربر
  • توخالی غیر باربر
  • توپر
  • آجر بتنی

نکته مهم اینکه مقاومت فشاری بلوک سیمانی توخالی غیر باربر نباید کمتر از ۴۰ بوده و در بلوک غیر باربر نیز باید مقاومت فشاری در حدود ۶۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع می باشد .

 کاربرد بلوک سیمانی

از دید محل مصرف بلوک سیمانی در ساختمان ها نیز بلوک ها در انواع مختلفی تولید می شوند که در ادامه بررسی می کنیم :

  • دیواری توکار و نماکار
  • تیغه ای
  • ستون
  • سقفی

 وزن بلوک سیمانی

بلوک سیمانی از نظر وزنی به سه گروه زیر تقسیم می شود:

  • سنگین
  • نیمه سبک
  • سبک

شایان ذکر است هر چه وزن بلوک های سیمانی بالاتر باشد ، تاب فشاری آن ها نیز افزایش خواهد یافت. بلوک های سیمانی از بعد ابعاد نسبت به بلوک های سبک بزرگتر می باشند و ضخامت آن نیز بیشتر می باشند . کاربرد این نوع بلوک های سیمانی در سازه های بنایی یا ساخت دیوار ها و محوطه سازی بسیار فراوان است. دیوار چینی های داخل حیاط ،  دیوار چینی ساختمان ، سقف های تیرچه بتنی و …

هنگامی که قصد ما در ساخت دیوار جداسازی فضا یا عوامل دیگری غیر از تحمل فشار و نیرو باشد ، به طور سراسری از بلوک های سیمانی توخالی استفاده می کنیم. اما اگر در بعضی از قسمت های بنا احتیاج به دیوار باربر باشد، در موقع چیدن آنها حفره های بلوک را از سیمان پر کرده و گاهی هم برای دستیابی به مقاومت بیشتر از میلگرد فولادی استفاده می کنیم.

کاربرد بلوک سبک ساختمانی

این نوع بلوکها در تیرچه سقف از جنس سیمان و بتن مورد استفاده قرار می گیرند. بلوک سبک سیمانی در دو نوع توپر و توخالی ساخته شده که بلوک تو خالی دارای حفره هایی سراسری بوده و در انواع مختلفی از بلوک مانند بلوک های دو سوراخه و سه سوراخه و … تولید می گردند.

نکات مهمی که در موضوع بلوک سیمانی باید مد نظر داشت :

  • حجم فضای خالی در این نوع بلوک ها نباید از نصف کل حجم بلوک بیشتر باشد تا مقاومت فشاری کاهش پیدا نکند.
  • مجموع اندازه ی قسمت های توخالی بلوک از دو سوم طول در همان جهت بیشتر نباشد.
  • ضخامت جداره ها در بلوک ها از ۴ سانتی متر کمتر نباشد.
  • بلوک سیمانی ، توخالی ، سنگین ، ساده و مستطیل شکل و بدون عیب و نقص باشد.
  • سطح بلوک باید طوری باشد که هنگام اجرا چسبندگی مناسبی داشته باشد

اصول استفاده از بلوک های سیمانی در ساختمان

خیساندن بلوک

بلوک را قبل از کار کردن کاملا با آب خیس می کنند به طوری که در حین نصب نیز رطوبت بلوک باید حفظ شود. این کار موجب آن می گردد تا آب ملات سیمانی توسط بلوک سیمانی جذب نشده و در نهایت چسبندگی ملات بالا رود .

نحوه ملات ریزی بلوک دیواری

زمان ساخت دیوار با بلوک سیمانی ، چنانچه دیوار کشی برای تقسیم بندی محیط باشد ملات فقط بر روی جداره های خارجی به صورت دو نوار جدا از هم پخش می گردد که در این حالت دیوار به عنوان یک عایق خوب صوتی و حرارتی عمل می نماید.  ولی چنانچه دیوار باربر و یا دیوارنما در جال اجرا باشد ملات را روی تمام قسمت های ملات خور بلوک سیمانی و نیز بر روی جداره های داخلی و خارجی بلوک هم پخش می کنند.

بندهای افقی و قائم بلوک چینی

شمشه و تراز بودن ، ریسمانی کار، شرایط محیطی و اجرای دیوار و بندکشی دیوار با بلوک سیمانی دقیقا مثل وقتی است که دیورای با آجر کار شده است .

عرض دیوار

دیواری که بوسیله بلوک سیمانی ساخته می شود باید بلوک هایی با عرض یکسان داشته باشد یعنی دیوار ۲۰ سانتی متری باید با بلوک ۲۰ سانتی متری اجرا شود و به همین ترتیب دیوارهای مشابه نیز ایجاد می شوند.

قطعه کردن بلوک سیمانی ممنوع

برای پر کردن قسمت های خالی نباید از بلوک های خرد شده برای ایجاد دیوار استفاده نمود . چون بلوک خورد شده مقاومت بالایی ندارند و به دلیل ضرباتی که احتمالا به آن وارد کرده اید قسمت های مختلف بلوک ترک خورده و مقاومت خود را از دست می دهند.

بلوک چینی

هنگامی که مصالح لازم جهت ایجاد دیوار آماده شد، برای بلوک چینی نخست بخش های انتهایی و گوشه ی دیوار چیده شده و بعد بخش های میانی را بلوک چینی می کنند . به طوری که قسمت های انتهایی همواره پنج رَج بالاتر از بخش های میانی باشد.  همچنین عملات بلوک چینی می بایست با دقت بالا و به طور یکنواخت اجرا گردد به نحوی که هیچ بخشی از دیوار بیش از ۵ ردیف از بخش های دیگر بالاتر نباشد.

اصول و استاندارد بلوک سیمانی

بلوک خریداری شده برای هر پروژه باید از لحاظ ویژگی های فنی و ظاهری با مشخصات نقشه و استاندارد های اعمال شده توسط مهندسین معمار مطابقت داشته باشد. بهره برداری از بلوک سیمانی باعث صرفه جویی در مصالح مصرفی شده، زمان اجرا را کاهش داده و بیشتر از دیگر مصالح باعث عایق شدن بنا در مقابل حرارت و آلودگی های صوت می گردد و همچنین حمل و نقل آن به آسانی انجام می پذیرد. دمای محیط و عوامل مختلف دیگری نیز روی کیفیت پایانی بلوک های تولید شده تاثیر گذار می باشد پس بهتر است تولید بلوک سیمانی در فضای باز را فراموش کرده و جهت جلوگیری از آسیب نور خورشید ، باد و باران و… بر کیفیت بلوک های تولیدی به یکی از شیوه های زیر اقدام به عمل آوری بلوک نمائیم .

عمل آوری با آب

این شیوه تجهیزات خاصی نیاز ندارید ، فقط آب پاشی به موقع و با احتیاط که به بدنه ی بلوک ها آسیب نرساند کافی است، این عمل به عنوان یک سرپناه جهت جلوگیری از صدمات احتمالی تابش نور، خورشید، باد و باران عمل می نماید که این شیوه تولید بلوک سیمانی یک هفته زمان جهت تکمیل دوره ی ساخت نیاز خواهد داشت.

عمل آوری با استفاده از گرما

در این شیوه بلوک ها را در برابر دستگاه های گرمایشی و مجهز به فن های قوی قرار داده تا هوا در آن جریان پیدا کند. نکته ای که باید حتما رعایت شود این است که اگر با استفاده از این روش اقدام به عمل آوری بلوک ها می کنید باید محافظی روی بلوکها قرار دهید تا رطوبت و گرمای آنها حفظ شود.

عمل آوری با استفاده از بخار آب

چنانچه یکی تز اهداف صرفه جویی در زمان تولید باشد از این شیوه تولید استفاده می گردد و برای تولیدات انبوه نیز از بخار آب استفاده می کنند. این مدل تنها شیوه ای است که در آن نیازمند اتاقی با تجهیزات خاص هستید که کم و زیاد شدن دما در آن باید به آرامی صورت پذیرد تا ضمن اینکه بلوک در حال آماده شدن است رطوبت موجود در بتن خود را از دست ندهد.

در عمل آوری با استفاده از بخار آب حدود یک روز زمان نیاز است تا بلوکها به طور کامل آماده شوند.

بلوک سفالی

یکی از پر مصرف ترین انواع بلوکها که در ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرد، بلوک سفالی است . بلوکهای سفالی در ابعاد مختلفی تولید می شوند و در بخش های غیر باربر ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند. بلوکهای سفالی در دیوار و سقف به کاربرده می شود. از مزایای بلوک سفالی می توان به مقاومت آن در برابر آتش سوزی، نقش مناسب عایق حرارتی، استحکام کافی و صرفه اقتصادی آن اشاره نمود. در کنار مزایای خوب بلوک سفالی معایبی نیز دارد. برای نمونه اجرای دیوار با بلوک سفالی زمان بالاتری نیاز دارد که البته عیب چندان بزرگی محسوب نمی شود.

بیشتر بدانید : آنچه باید درباره تفاوت آجر و بلوک بدانید

تفاوت بلوک سفالی و بلوک سیمانی

بلوک سیمانی همان بلوک ساده و رایج در بازار است که از ماسه سنگ، سیمان و بعضی مواد افزودنی و شیمیایی ساخته می‌شوند. بلوکهای سیمانی انواع مختلفی دارند که بعضی از آن ها برای سقف و بعضی دیگر برای دیوار  به کار برده می شوند.

بلوک سفالی

بلوک سفالی از بلوک های مقاوم ساختمانی در برابر حرارت و آلودگی صوتی می باشند که نسبت تراکم در آنها از بلوک های سیمانی بیشتر بوده و از نظر ظاهری با همدیگر تفاوت فاحشی دارند . مواد اولیه به کار رفته در بلوک سفالی مثل همه آجرهای سفالی از خاک رس و در بعضی موارد شیل می باشد ولی بلوک سیمانی همانطور که از نامش پیداست از ماسه و سیمان ساخته می شود . در ادامه تفاوت بلوک سفالی و سیمانی را بررسی می کنیم

  • بلوک سیمانی نسبت به سفالی از تراکم کمتری برخوردار بوده و به همین دلیل بلوک های سفالی در برابر حرارت و صوت عایق می باشند .
  • وزن بلوکهای سیمانی نسبت به بلوکهای سفالی هم اندازه خود کمتر می باشد که به وجود خاک رس در بدنه بلوک سفالی بر می‌گردد .
  • از نظر مقاومت و استحکام، بلوکهای سیمانی چنانچه به صورت استاندارد ساخته شده باشند (که معمولا در بلوک های سفالی ارزان چنین نیست)، مقاومت بالاتری نسبت به بلوکهای سفالی دارند .
  • مقاومت هر دو بلوک سیمانی و سفالی در مقابل آتش سوزی مناسب بوده و به علت کاربردآنها به جای بلوکهای دیگر رواج بیشتری داشته است .

یکی از مهم‌ترین اشکالاتی که به برخی بلوک های سفالی متفرقه وارد شده است، احتمال وجود آهک در خاک و مواد اولیه آنها در محل کارخانه بلوک سفالی است که این مسئله به طور دقیق در فرآیند تولید مورد بررسی قرار می گیرد. اما در حوزه بلوک های سیمانی این موضوع کمتر دیده شده و میزان آهک موجود در بلوک سیمانی حتی در صورت آهکی بودن قابل چشم پوشی می باشد . شایان ذکر است محصولات عرضه شده توسط مجموعه لفتون به دفعات طی فرآیند تولید بررسی و کنترل شده و هرگز محصول آهکی از خط تولید کارخانه آجر اصفهان خارج نمی شود .

بلوک لیپر

لیپر نمونه ای از بلوک سیمانی سبک بوده که از پرلیت ( نوعی پوکه صنعتی ) تولید می شود . از ویژگی های بلوک لیپر عایق بودن آن است. در تولید بلوک لیپر از شیوه اتوکلاو استفاده می شود. از مزایای بلوک لیپر عدم اشتغال پذیری و مقاومت مناسب آن می باشد. بلوک سیمانی لیپر قابلیت رنگ شدگی و برش خوردن نیز دارد.

بلوک لیکا

لیکا از ترکیب سبک دانه ها با سیمان و آب تشکیل می گردد. بلوک لیکا از نسبت به بتن نیمه سبک متخلخل تر است. بلوک سیمانی لیکا به دو شکل توپر و توخالی تولید شده و کاربرد لیکا در دیوارچینی و تیرچه سقف می باشد. بلوک سه جداره لیکا در دیوارهای خارجی استفاده می شود و از مزایای بارز آن عایق حرارتی و صوتی بسیار فوق العاده می باشد.

لیکا

بلوک گازی هبلکس  (aAc)

هبلکس بتن های هوادار اتوکلاو شده ای هستند که استفاده از آن ها باعث کاهش وزن ساختمان شده و به علت خواص عایقی بسیار بالا نقش به سزایی در کاهش مصرف انرژی دارند. بتن های هوادار اتوکلاو شده را با نام های بلوک aac یا هلبکس نیز معرفی می کنند. در تولید بلوک هبلکس از سیمان، پودر سیلیس، آهک، آب، پودر آلومینیوم  استفاده می شود. وزن کم بلوک AAC در کنار عایق گرما و سرما بودن علت اصلی استفاده از بلوک های aac در ساختمان سازی می باشد . aac با نام اصلی بتن هوادار اتوکلاو شده از بتن‌های قدیمی اتوکلاو نشده یا بلوک NAAC متمایز می‌شوند.

تفاوت بلوک AAC ‌ با بلوک NAAC

هر دو بلوک نام برده شده، بلوک متخلخل سبک هستند که در ساختمان سازی به کار می‌روند و ویژگی‌های مشابهی نیز دارند. AAC به بلوکی گفته می‌شود که به روش‌های گازی ساخته شده است و پف می‌کند. بعد از این مرحله بلوک را می‌برند و به قطعات مورد نظر در دمای بالای ۲۰۰ درجه سانتی گراد استفاده می‌کنند . وزن مخصوص  aac از بلوک naac کمتر است و به همین دلیل مقاومت بیشتری دارد . بلوک aac ویژگی های بسیاری میتوان اشاره کرد سهولت ، سرعت و ایمنی در ساختمان سازی اتلاف انرژی کمتر و مقاومت بیشتر در ساختمانهایی که از بلوک aac استفاده کردند بسیار مورد توجه قرار گرفته است .

مزایای بلوک aac

  • وزن سبک
  • عایق مناسب دما

معایب بلوک aac

  • استحکام نسبتا پایین
  • عدم سازگاری با محیط زیست
  • آسیب پذیری

بلوک clc

بلوک پرلکس که با نام بلوک  clc نیز شناخته می شود، بلوکهای بتنی سبک وزنی هستند که در صنعت ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرند. این بلوک از تزریق فوم به بتن متشکل از سیمان و ماسه ریزدانه به دست می آید. از این بلوک می توان به جای آجر و سفال در ساخت دیوار استفاده کرد.

کاربرد بلوک پرلکس : از این بلوک به دلیل عدم نفوذ پذیری رطوبت در ساختمانهای مسکونی انبارها هتل ها و مراکز تجاری در کف سازی ساختمان و دیوارچینی ساختمان و به طور کلی در پروژه های صنعت ساختمان کاربرد دارد

مزایای بلوک پرلکس ( clc)

  • سرعت و سهولت در اجرای کار
  • عایق صوتی مناسب به دلیل ساختار مجوف و حفره ای آن
  • عایق رطوبت
  • عدم قابلیت اشتعال و آتش سوزی به دلیل داشتن ساختاری متخلخل
  • داشتن فاق و زبانه جهت چفت شدن به یکدیگر

معایب بلوک پرلکس (clc)

  • عدم استحکام کافی در متصل نبودن کامل به سازه
  • غیر قابل استفاده در دیوارهای باربر
  • کاهش فضای مفید ساختمان به دلیل حجیم بودن بلوکها
  • به دلیل استفاده از ماده سیلسی در مواد تشکیل دهنده از آن به عنوان مصالح غیر اقتصادی و گران قیمت نام برده می شود

تشخیص بلوک مرغوب از نامرغوب :­

  1. لبه های بلوک مرغوب باید محکم و سخت باشد و اگر با دست لبه های بلوک نامرغوب را فشار دهید حتما خرد می شود که این به علت کمبود سیمان در ملات و یا عدم اختلاط سیمان با ماسه یا پوکه و یا آبیاری کم و یا نا مناسب بلوک است .
  2. بلوک محکم و درجه ۱ اگر از ارتفاع حدود ۱٫۵ متر روی زمین خاکی سفت بیفتد نباید بشکند و یا از ارتفاع یک متری روی زمین بتنی بیفتد نیز نباید بشکند .
  3. بلوکهای مرغوب رنگی یکدست و رو به تیره دارند ( رنگ سیمان ) اگر متوجه رنگارنگی بلوکها شدید بدانید که یا ملات ها با میکسر هم نخورده است و یا اپراتور میکسر نسبت به اختلاط را در هر نوبت دلخواه می گیرد .
  4. بلوکی نامرغوب است که در ملات آن خاک باشد که این خاک به مرور باعث عدم سخت شدن کامل می شود.
  5. بلوکی مرغوب است که دانه بندی درشت و زمخت داشته باشد و بلوک نامرغوب دانه بندی ریز دارد که استحکام این دو بسیار متفاوت است .

آجر لفتون با تولید و عرضه مرغوب ترین آجر سفال اصفهان از باکیفیت ترین معادن خاک رس اصفهان توانسته است آجرهای متنوع ای را برابر با تنوع سلایق مشتریان مختلف ارائه نموده و آن ها را در انتخاب مناسب نوع آجر و محل کاربرد آن آجرها یاری نماید. تنوع بالا در ابعاد و رنگ آجرها و کیفیت بالای ساخت آجر ها باعث شده است که به عنوان یکی از بهترین فروشنده آجر اصفهان وبلوک سبک سیمانی شناخته شویم.

لفتون پلاس

راه آسان‌تری برای ارتباط با کاربران‌مان پیدا کرده‌ایم :) ارتباط از طریق واتساپ

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت لفتون

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • نانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع مطرح شود تایید نخواهد شد.

  1. حسین گفته؛
    05:04 2022/06/06

    بسیار عالی بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه: